13.01.2022 tarihinde Meclis Başkanlığı’na sunulan Vergi Usul Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi, 7352 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun adıyla 29.01.2022 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanmış bulunmaktadır.

Kanun teklifi ile birlikte; mükelleflerin enflasyon düzeltmesi işlemleri 2023 yılı sonuna kadar ertelenmiştir. Kur korumalı mevduat sistemine katılıma teşviki maksadıyla; 2023 yılı hesap dönemi sonu itibarıyla yapılacak enflasyon düzelmesi sonucunda belirlenen geçmiş yıl kârının vergiye tabi tutulmaması, geçmiş yıl zararının zarar olarak kabul edilmemesi, yabancı paralarını ve/veya altın hesabı bakiyelerini Türk lirasına çeviren kurumlar vergisi mükelleflerinin bu kapsamda açılan vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından elde edecekleri faiz ve kâr paylarının vergiden istisna edilmesi öngörülmektedir.

İlgili kanun hükmü gereği, 31.12.2023 tarihli mali tablolar, enflasyon düzeltmesi şartlarının mevcudiyetine bakılmaksızın enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak, yapılan düzeltmeden kaynaklanan kâr/zarar farkı geçmiş yıllar kâr/zararı hesabında gösterilecek ve bu şekilde tespit edilen geçmiş yıl kârı vergiye tabi tutulmamakla birlikte geçmiş yıl zararı da zarar olarak kabul edilmeyecektir. İlgili değişiklikle birlikte ticari faaliyetlerini döviz üzerinden gerçekleştiren mükelleflere, enflasyon artışı karşısında devlet desteği sağlanmıştır.

Vergi mükellefi kurumların 31.12.2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını, 2021/IV. geçici vergi dönemine ilişkin beyannamenin verilme tarihi olan 17.02.2022’ye kadar dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı, bu kapsamda açılan asgari üç ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmeleri durumunda bazı kazançlar kurumlar vergisinden istisna olacaktır;

01/10/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasında, dönem sonu değerlendirmesinden kaynaklanan yabancı para kur farkı kazançları,

17/02/2022 tarihine kadar Türk Lirasına çevrilen hesapların kur farkı kazançları ve vade sonunda elde edilen faiz ile kâr paylarıdır.

Şartların sağlanmamış olmasına rağmen 31.12.2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı para ve altın hesabı bakiyelerini, 2022 yılı sonuna kadar Türk Lirası mevduat yahut katılım hesabına dönüşüm ile aktaran Vergi Mükellefi Kurumlar da ilgili kanundan yararlanacaktır.

Ancak Türk lirası mevduat veya katılma hesabından vadeden önce çekim yapılması yani asgari sürelerin geçirilmemesi neticesinde, ilgili değişiklikten kaynaklı istisnalardan yararlanamayacak olup tahakkuk ettirilmeyen vergiler, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası da kesilmek suretiyle tahsil olunacaktır.